AUTIZAM KOD DECE – SAVETI JEDNE MAJKE

 

Psiholog Olga Valjajeva daje jednostavan recept koji joj je znatno pomogao da pobedi u borbi sa autizmom kod njenog starijeg sina.

Suočena sa ovom teškom bolešću i rešena da se izbori po svaku cenu, Olga Valjajeva je vodila dete kod više lekara. Jedan od njih, psihijatar, dao joj je neprocenjivi poklon.  Ispričao joj je o praksi terapije autizma u jednoj klinici u Engleskoj.

Majke obolele dece su svake večeri, tokom dužeg perioda vremena, sprovodile jednostavnu terapiju. Čekale su da im dete zaspi, a onda su, nakon 15 munuta, kad je dete ušlo u aktivnu fazu sna, govorile:

-Volim te! Ponosna sam na tebe! Presrećna sam što si ti moj sin! Ti si za mene najbolji sin na svetu!

Lekari sa te klinike su poredili decu, kojoj su majke tokom spavanja govorile ove reči pune ljubavi, sa mališanima, kojima niko ništa nije noću govorio. Rezultati su bili zapanjujući: deca koja su dobijala reči ljubavi mnogo brže su su se oporavljala.

Olga Valjajeva kaže:

-Najpre sam govorila sinu isključivo te reči. Kasnije sam počela da improvizujem i dodajem i druge reči pune ljubavi. Od tada je prošlo pet godina, a ja ih i danas šapućem noću  obojici sinova. Svakome od njih posebno, svake noći. Moj stariji sin više ne boluje od autizma. Sigurna sam da je moja noćna terapija odigrala svoju ulogu! Postoji još nešto, veoma važno i za moju decu i za mene: magija majčinske ljubavi radi na obe strane! Stvorilo se divno osećanje bliskosti sa oba sina. Noću, dok ih grlim i govorim im nežne reči osećam kako raste i jača naša uzajamna bliskost. Ostalo je u prošlosti sve što nas je povredjivalo –  svadje i uzajamno nerazumevanje.

Kasnije sam pročitala da detetu treba često govoriti:

-Kada bismo mogli da biramo, od sve dece na svetu odabrali bismo samo tebe!

i:

-Da li sam ti već rekla danas da te mnogo volim?

Shvatila sam da je detetu jako važno da oseti kako je posebno važno i potrebno roditeljima, upravo takvo, kakvo je.

Evo šta još govorim:

-Presrećna sam što ti postojiš!

Ova izjava posebno pomaže deci koja su bila neželjena.

Ako ste, na primer, želeli ćerku i dugo niste mogli da se pomirite  sa činjenicom da vam se  rodio sin, jako je važno da govorite detetu:

-Srećna sam što si dečak!

Šta još treba govoriti detetu:

-Tata i ja te mnogo volimo, ti si NAŠ dragi sin!

Ovde je ključna reč ,,naš,, . Pomaže da dete podjednako prihvati oba roditelja.

Ako ste se tokom dana posvadjali sa detetom , kažite mu:

-Vrlo mi je žao što smo došli u situaciju da te izgrdim!

Nikako ne izgovarajte sve ove reči mahinalno, i ,,radi terapije,,:

–  Volim te! Ponosna sam na tebe! – reči mnogo pomažu, kada su u njih utkana osećanja. Zato ih  izgovarajte sa puno iskrenih emocija.

Kod svog deteta sam primetila da su reči odigrale svoju lekovitu ulogu, ako on nakon njih duboko uzdahne. To znači da u njemu dolazi do opuštanja,  da mu nestaje unutrašnji grč.

Terapija lečenja rečima ljubavi ne treba dugo da traje. Svega 3-5 minuta ispunjenih snažnim emocijama. Važno je da to radite svakodnevno.

Ne propustite da govorite detetu ove reči i danju, po nekoliko puta svakog dana. Bez ikakvog povoda, kad prolazite pored njega, nežno ga zagrlite, poljubite u potiljak. Zapamtiće vam to za ceo život.