EKCEM – LEČENJE RECEPTIMA Dr MALIŠEVE

 

Specijalista – dermatolog iz Sankt Peterburške bolnice Br.5,  Dr Valerija Nikolajevna Mališeva savetuje ljudima koji pate od ekcema da sami pripreme oblogu i kupku. Ona kaže:

-U Rusiji se od davnina za borbu sa ekcemom koristi bundeva.

Uzmite žutu bundevu srednje veličine. Skinite joj koru i isecite je na krupne komade. Bundevu kuvajte u mleku sa većim procentom masnoće  10-15 minuta, a zatim je izvadite iz mleka i napravite pire. Stavite pire od bundeve na gazu, složenu u nekoliko slojeva. Oblogu stavite na kožu obolelu od ekcema.Držite oblogu 10-15 minuta, a zatim  oblogu bacite i napravite novu, koju ćeše takodje držati 10-15 minuta . Cela procedura traje ukupno oko pola sata.  Ova obloga smanjuje i upalu i svrab na koži.

Doktorka Mališeva daje još jedan recept sa bundevom, za kupku protiv ekcema.

-Svežu bundevu izrendajte ili iseckajte u blenderu. Ovu  kašu iscedite, pa dobijeni sok pomešajte sa sveže pripremljenim čajem od kamilice. Smesu sipajte u kadu sa toplom vodom za lekovitu kupku u trajanju od 10-15 minuta.Posle 4-5 svakodnevnih kupki dolazi do poboljšanja stanja: ekcem se smanjuje, kođa počinje da se regeneriše i smanjuje se svrab.

Recepti su posebno pogodni za decu