KAKO DA OJAČATE PROSTATU– saveti dr Skačka

Svima koji imaju problema sa prostatom, dr. Boris Skačko savetuje:

-Veoma  je važno da poboljšate  cirkulaciju krvi u oblasti karlice. Odviknite se od pražnjenja bešike u stojećem položaju.  Ovo treba uraditi u sedećem položaju. Tako  se reguliše cirkulacija krvi u prostati i poboljšava njena funkcija.

-Korisne su i posebne vežbe, na primjer:  stojte leđima naslonjeni na zid. Noge  raširite malo  više nego što je širina ramena i čučnite koliko god možete, trudeći se da leđa budu  ravna i da dodiruju ​​zid. Čučnite  bar 2-3 puta. Trebalo bi da ovu vežbu radite više puta u toku dana, kad god imate priliku. Ako tokom dana večinu vremena provodite sedeći, dolazi do zastoja krvotoka u karličnoj oblasti, što loše deluje na  prostatu , izaziva pojavu hemoroida, narušava metabolizam itd.

Odlično pomaže kod ovog problema i  plivanje, tokom koga se poboljšava cirkulacija krvi, a rad nogu istovremeno masira prostatu. Drugi način za poboljšanje cirkulacije krvi je :  učestalo napinjanje i opuštanje mišića karlice, to se može učiniti gotovo svuda, čak i u transportu. U smislu prevencije, takođe je veoma važno  odtžavati dobro  stanje  lumbalnog dela  kičme.  Za to su korisne  jednostavne vežbe .Mogu se izvoditi tako što se ispruže ruke i po inerciji okreće telo  levo-desno.

-Takođe bih želeo da kažem o važnosti  učestalosti pražnjenja  urinarnog sistema za sprečavanje prostatitisa.Kod muškaraca koji prazne bešiku 5 puta i češće dnevno, rizik od razvoja raka bešike i raka prostate je upola manji od onih koji bešiku prazne  manje od 5 puta dnevno.

-Potrebno je da unosite u organizam dovoljne količine tečnosti:  čiste vode, čajeva, sokova. itd. (2-2,5 litara dnevno). Ako pijete manje tečnosti,  soli se ne uklanjaju iz tela, već se nalaze u urinarnim kanalima, i negativno  utiču na prostatu.

-Ishrana.  Ako je jetra zdrava – zdrava je i prostata. Svima koji imaju problema sa prostatom ujutru preporučujem  da pojedu mali komadić slanine,  što izaziva izlivanje žuči, što je vrlo dobro za jetru. Tokom dana – korisno je uzimati bundevino  ulje, ali ako imate više od  50 godina – bolje je laneno ulje. Bundeva vrlo dobro podržava zdravlje prostate.  Semenke bundeve su korisne i za dobro lučenje žuči i kao sredstvo protiv parazita i, pored toga, regulišu rad creva. Koristeći ih, čovek ima više bonusa odjednom. Ali one moraju da se jedu sušene i bez termičke obrade, u  suprotnom one gube svoje korisno delovanje.

-Takođe, važno je jesti orahe i lešnike. Organizmu su potrebni vitamini vitamini A i E u svojoj prirodnoj formi. Mogu se dobiti i od kukuruza ,tikvice i šargarepe. Najveća korist ovih vitamina je to što pomažu sprečavanju degeneraciju ćelija u maligne ćelije.

-Ono što je još važnije jeste da ne koristimo biljke koje sadrže saponine, koje se često nalaze u  sirupima protiv kašlja i u čajnim mešavinama na primjer:  bršljan, sladić, jaglac, senega, sapunika, sapunovac, divizma.  Saponini, izlučeni kroz bubrege, nadražuju ceo  urogenitalni  sistem, a naročito prostatu.