LEČENJE UZ POMOĆ SAUNE (Saveti Malahova)

Preznojavanjem  u sauni čistite svoj organizam. Odlazeći u saunu  3 puta nedeljno za samo tri nedelje ćete promeniti sastav svojih telesnih tečnosti i osloboditi se od mnogobrojnih toksina. Po izlasku iz saune obavezno popijte najmanje pola litra vode ili, još bolje, sveže iscedjenih sokova od sezonskog voća. Nadalje treba piti tokom dana što više tečnosti, ali nikako ne piva i alkoholnih pića.

 

Da vam odlazak u saunu bude što lekovitiji pomoći će vam sledeća pravila:
1. Nemojte ići u saunu posle obilnog ručka. Ako ste obilno jeli, odlazak u saunu će vam biti vrlo štetan. Ali, ne treba ići u saunu ni sa praznim stomakom. Treba pojesti laku hranu:  povrće, voće, kašu od žitarica.

 

2.Najbolje je da idete u saunu  ujutru, i to oko 9 – 10 sati ujutru. Telo vam se odmorilo tokom noći, puni ste energije, pa možete lako podneti ovu proceduru, koja opterećuje srce. Odlazak u saunu je svojsvrsni fizički trening,  koji u velikoj meri može zameniti fizičku aktivnost.
3.Kada udjete u saunu, postepeno se privikavajte na vrelinu. Nemojte odmah sesti na gornju klupu, jer je tamo najtoplije.  Ostanite na mestu na kome se osećate dobro.

 

4. Ako je napolju vrlo hladno vreme i ako ste došli sa ulice smrznuti, ne smete odmah ući u saunu.  Stavite noge u posudu sa mlakom vodom, pa dolivajte u tu posudu sve topliju vodu. Ostanite tako 10-15  minuta, dok ne osetite da vam se telo ugrejalo. Tek nakon toga treba da udjete u saunu.

 

5. Iz higijenskih razloga, poželjno je da se istuširate pre ulaska u saunu, ali pri tome nemojte da kvasite glavu, jer to može da vam izazove pregrevanje glave. Telo obrišite peškirom da bude suvo, jer vlaga sprečava znojenje (koje je najvažnije za lečenje),pa udjite u saunu.

 

6. Preporučuje se u sauni nošenje kape na glavi za zaštitu od njenog pregrevanja. Kapa treba da bude od prirodnog materijala.  Takodje se preporučuje da u sauni imate vunenu rukavicu (ili  vunenu krpu), kojom ćete često brisati znoj sa tela, da bi vam se telo još više i još jače znojilo. Ovo brisanje tela vunenom rukavicom  je korisno ne samo zato što vam postojeći sloj znoja sprečava dalje znojenje, nego i zato što prilikom brisanja znoja skidate izumrli sloj ćelija sa kože.

 

7. Najbolji položaji koje treba da zauzmete u sauni su:  sedenje sa prekrštenim nogama, takozvani „turski sed“  ili da legnete. Kad ležite, mišići su vam lepo opušteni, a to im omogućuje da se temeljno napare.

 

8. U sauni se ne zadržavajte duže od desetak  minuta.

 

9. Kad izadjete iz saune, stanite najpre pod topao, a zatim pod prohladan tuš. Možete kratko da se u toku  5 do 10 sekundi prelijete hladnom vodom ili da nakratko uronite u bazen.  Nakon toga sledi brisanje tela i odmor od bar 20 minuta, pre ponovnog ulaska u saunu. Potrebno je da ovu proceduru ponovite  3 puta po  5-10 minuta.

 

10. Posle korišćenja saune, pre izlaska na ulicu, ohladite se do stupnja kad se više ne znojite.

 

Venčići od grančica i lišća u sauni

 

 

Najbolje je da koristite  venčiće od drveća koje raste u vašoj okolini. U Sibiru se u saunama koriste venčići od jelovih grančica, u srednjoj Rusiji su u venčićima za saunu  grančice sa lišćem hrasta, lipe ili breze. Venčiče sa grančicama treba pre ulaska u saunu potopiti u toplu vodu, da se raspare.

 

Ovim venčićima se ne treba odmah lupkati, već ih najpre treba pokretati kao lepezu, jedva dodirujući telo. Najpre treba preći  venčićem noge, zadnji deo tela, pa , leđa, ruke – od glave do pete i natrag. Pri tome treba da osetite prijatan topao vetrić. I tek posle toga se  lagano izlupkajte venčićem.  Jednom rukom pridržavajte podnožje venčića, a drugom rukom  prislanjajte lišće uz telo.

 

Ovo lagano lupkanje grančicama ima smirujući, opuštajući učinak.

 

Grančica lipe će vam otkloniti  glavobolju, očistiti bubrege ( jer  lipa ima blago diuretičko delovanje), lipa  potpomaže znojenje, umiruje nervni sistem, širi vam bronhije i utiče na brže zarastanje rana.

 

Lako isparljive smolaste materije koje  se nalaze u venčićima od četinara, bora i kleke, dobro otvaraju pore na koži, i potpomažu znojenje. Osim toga, energija ovih  smolastih materija prodire duboko u tijelo, što rezultira aktivacijom krvi duboko u mišićima i unutrašnjim organima. Ovakvi venčići pomaži da se opuste  bolni grčevi u kičmi, čime se popravlja stanje kičmenog stuba. Ove lako isparljive materije sa grančica četinara dezinfikuju vazduh u sauni i pomažu kod gripa, prehlade i bronhitisa.