NARODNI LEKOVI ZA KATARAKTU

1.SOK JABUKE SA MEDOM

Odsecite vrh sveže jabuke i izvadite sredinu sa semenkama. U šupljinu jabuke sipajte prirodan med, svetle boje. Poklopite jabuku odsečenim vrhom i ostavite je da odstoji tako dva dana. Nakon dva dana prespite tečnost iz jabuke u flašicu sa pipetom. Stavljajte ujutru i uveče po dve kapi u svako oko. Ove kapi, koje predstavljaju mešavinu soka jabuke i meda će vas peckati, ali izdržite, jer sprečavaju dalji razvoj katarakte i  lagano je rastvaraju. Stavljajte ove kapi po 10 dana, pa pauzirajte nedelju dana.

2. KAPI: MED + PROPOLIS + VODA

Kupite u apoteci vodeni rastvor propolisa, koji se prodaje za decu. Sipajte u flašicu sa ovim kapima tečni med, u odnosu 1:1 i čuvajte tako pripremljenu smesu u frižideru. Pripremajte češće, manju količinu, za po 3 dana. Sipajte po 2 ove kapi u oči tri puta dnevno, duže vreme.

3. KAPI od KUVANOG  BELANCETA i MEDA

Skuvajte sveže jaje da bude čvrsto. Oljuštite ga i rasecite na dve polovine. Izvadite žumance, koje vam neće biti potrebno. Stavite na tacnu tvrdo kuvane polovine belanca sa udubljenjem okrenutim naviše i sipajte u svako udubljenje po pola kašičice dobrog, tečnog meda.  Neka tako odstoje 24 časa, poklopljeno nekom posudomda ne pada prašina. Sutradan prespite tečnost iz belanaca u flašicu sa pipetom. Čuvajte je u frižideru. Sipajte u oba oka po 2 kapi dva puta dnevno, duže vreme.

4. KAPI SVEŽE ALOJE

Nabavite kaktus aloja, u saksiji. Ujutru, pre jela, otkinite sveži list aloje i iscedite po par kapi u oba oka, a ostatak lista pojedite sa medom.

Možete kapati u oči i smesu svežeg soka aloje sa medom i destilovanom vodom u odnosu 1:1:1, odnosno, od svega pomešajte po jednu kafenu kašičicu. Kapi stavljajte u oči tri puta dnevno.

NAPOMENA

Navedene lekove koristite naizmenično. Nakon sipanja kapi u oči zatvorite oko i lagano protrljajte prstom po zatvorenom kapku, tako će kapi bolje delovati.

OSTALA LEKOVITA SREDSTVA

1.KAPI OD SOKA BOROVNICE SA VODOM

Kupite borovnice, mogu da budu i zamrznute. Iscedite bistar sok i pomešajte sa destilovanom ili filtriranom vodom u odnosu 1:2. Kapi treba da budu uvek sveže iscedjene. Sipajte u oči ove kapi uveče, pred spavanje.

2. ISPIRANJE  OČIJU ČAJEM OD  NEVENA

Tri kafene kašičice suvih cvetova nenena prelijte sa pola litra vode i ostavite da odstoje 2 sata. Procedite ovaj čaj i pijte po pola čaše 4 puta dnevno. Ovim čajem  takodje ispirajte oči.

3. ZELENI ČAJ POMAŽE

Pijte veće količine jakog zelenog čaja. Držite na zatvorenim očima obloge  od vate namočene u zelenom čaju po 10 minuta 2-3 puta dnevno.

4. JEDITE VOĆE I POVRĆE NARANDŽASTE BOJE

Jedite pomorandže, šarharepu i drugo voće i povrće žute i narandžaste boje, jer beta karotin iz ovih namirnica usporava napredovanje katarakte.