POBOLJŠAJTE PAMĆENJE – 9 EFIKASNIH NAČINA

Ako učite strane jezike, ili spremate ispit, obavezno iskoristite neke od ovih načina za brže i lakše pamćenje.

1 NE SEDITE!

Hodanje aktivira rad mozga, pa će se vaša sposobnost pamćenja značajno uvećati ako, dok učite – pravite krugove po sobi.

2 SLUŠAJTE SEBE

Većina mobilnih telefona ima diktafon. Koristite ga i snimite teške lekcije. A kada uveče legnete, pred spavanje uključite diktafon i slušajte svoj glas. Ovo je veoma efikasan način da brže zapamtite gradivo.

3.UZVIKUJTE!

Reči se pamte 10% brže ako ih vrlo glasno izgovarate. Ako, na primer, učite strane reči, dovoljno je da nekoliko puta  uzastopno, vrlo glasno i razgovetno izgovorite svaku reč – i bićete zadovoljni rezultatom.

4. PRIRODA POMAŽE!

Pre tri godine psiholozi sa Univerziteta u Mičigenu su otkrili da posmatranje prirode poboljšava funkcionisanje pamćenja za 20%. Nije neophodno da putujete van grada, da biste spremili ispit. Dovoljno je da pre nego što se latite udžbenika, posmatrate  5-10 minuta fotografije prirode (mogu da posluže i slike prirode sa interneta).

5.BUDITE IZRAŽAJNI!

Ako učite reči i fraze, koje su teške za pamćenje, prikažite ih u vidu gestova ili malih skečeva. Na primer, dok učite promenu glagola pevati, pevajte na sav glas. Ako morate da naučite složeni dijalog ili frazu, zamislite i odglumite scenu. Vrlo brzo ćete zapamtiti sve što vam je do tada bilo teško.

6. PROMENITE AMBIJENT!

Ako u toku jednog dana morate da spremate dva ispita, za svaki od njih spremajte se u različitim sobama. Gradivo, koje ste naučili u jednoj prostoriji, odnono – pod jednim okolnostima, neće se mešati u glavi sa  gradivom, koje ste učili u drugim okolnostima.

7. IZDVOJTE PRVA SLOVA!

Prepišite tekst tako, što ćete prepisati samo prvo slovo svake reči. Zatim pročitajte tekst nekoliko puta, trudeći se da što redje gledate puni tekst, a što češće u izdvojena slova. Na kraju će vam biti dovoljno da samo bacite pogled na papir sa slovima, da vam se ceo tekst pojavi  u glavi.

8. DžOGIRAJTE PRE UČENJA!

Mnogobrojna istraživanja su potvrdila da aerobne vežbe poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu i poboljšavaju pamćenje. Zato trčite, džogirajte, plešite pre nego što se latite udžbenika.

9. ISPAVAJTE SE!

Neprospavane noći loše utiču na pamćenje. Noć pred odlazak na ispit bolje je prespavati, nego provesti u utvrdjivanju gradiva.