RAZNI PRIRODNI LEKOVI ZA ČUKLJEVE NA NOGAMA

Ruski lekari predlažu jednostavan recept, pomoću koga se čukljevi postepeno smanjuju:

Pomešajte podjednake količine prirodnog meda i kuhinjske soli i dobro umutite drvenom kašikom, dok masa ne pobeli. Pre nanošenja ove mase parite stopala u lavoru sa toplom vodom, a zatim ih dobro obrišite, da budu sasvim suve. Masu od meda i soli sipajte na parče najlon kese, stavite na čukljeve i dobro pričvrstite da ne spadne. Zatim obujte kratke pamučne čarape i lezite. To radite bar mesec dana, svako veče pred spavanje.

OSTALI RECEPTI

1-Mažite čukljeve jodom. Najbolje je umočiti štapić za uši u povidon jod, pa preko čukljeva nacrtati jodom mrežu. To je mreža horizontalnih i vertikalnih linija, odnosno kvadratića, na rastojanju od oko 1 cm. Ovako namazan jod se najbolje apsorbuje. Treba pustiti da se jod osusi na koži, pa tek posle toga obući čarape.

2-Isitnite u prah 6 tableta analgina, pa ih sipajte u flašicu sa 50 grama  joda. Dobro promućkajte. Ovim mažite čukljeve i ostavite da se smesa sama osuši na koži. To radite svako veče pred spavanje.

3- Iseckajte sveže lišće agava  kaktusa i stavite u teglu. Prelijte ga sa desetostrukom količinom 70% alkohola. Dobro zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 10 dana. Posle toga procedite tečnost i pijte po 20 kapi tri puta dnevno pre jela. Istovremeno stavljajte obloge od ove tečnosti na čukljeve.

4- Na bolne čukljeve stavljajte obloge od svežeg izrendanog krompira.

5- Napunite šerpu ljuskama od krompira, dodajte vodu i sve prokuvajte desetak minuta. U ovoj toploj mešavini parite noge, po 30 minuta, bar deset dana. Zatim obrišite noge, obujte kratke pamučne čarape i lezite. Ovaj tretman smanjuje i bolove i čukljeve.

6-Preporučuje se svakodnevno, bar mesec dana, pariti noge u čaju od žalfije. Pedeset grama žalfije kuvati 10 minuta u tri litra vode. Ovo ne treba procediti, već treba u toploj tečnosti držati noge pola sata, uveče pred spavanje. Zatim obrišite noge, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

7- Korisne su i svakodnevne kupke za noge: u 1 litar tople  vode sipajte 2 kašike soli i 10 kapi joda. U ovoj toploj mešavini svakodnevno držite noge, po 30 minuta. Zatim obrišite noge, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

8- Rasecite po širini sveže listove kaktusa aloje pa ih stavljajte kao obloge na čukljeve. Držite ih na čukljevima sve dok se listovi sasvim ne osuše, pa stavljajte nove obloge. Prirodan sok aloje rastvara naslage soli na čukljevima.

9- Za sve vrste bolova u zglobovima veoma su korisne obloge od želatina. Rastvorite kesicu želatina u pola čaše vode. Dobijenu masu namažite na pamučnu krpu, pa stavite preko čukljeva. Preko obloge stavite najlon kesu, pa preko toga suvu krpu. Ostavite oblogu da deluje preko noći. Pravite ove obloge svakodnevno, do poboljšanja stanja.

10- Stavljajte obloge od alkoholnog rastvora propolisa na čukljeve. Neka obloge ostanu da deluju preko noći.

11-Ovo je recept sa Bajkala

Nabavite od ribara svežu rečnu ribu. Veoma je važno da je ne zamrzavate, samo je držite u frižideru. Isecite ribu, pa komade sveže ribe stavljajte na čukljeve. Preko toga zavežite suvu krpu. Ove obloge pravite uveče, sedam dana uzastopno, da ostanu na čukljevima preko noći. Sledećih sedam dana utrljavajte u čukljeve ricinusovo ulje ili ulje od sibirske jele.