VEŽBA ZA POBOLJŠANJE STANJA ŠTITNE ŽLEZDE

Ovo je čuvena Tibetanska vežba za lečenje štitne žlezde.Obezbedjuje povećani dotok krvi u žlezdu. Zahvaljujući tome, štitna žlezda se pročišćava.

1.Istrljajte dlanove jedan o drugi, da se dobro zagreju. Tople dlanove stavite nežno na štitnu žlezdu i držite ih tako desetak sekundi.

2.Tri puta uzastopno progutajte pljuvačku ili popijte tri gutljaja  vode.

3. Izdahnite vazduh. Dok izdišete, savijte glavu unapred i što jače priljubite bradu uz grudi. Držite tako bradu par sekundi bez disanja.Kad počnete da udišete vazduh, dižite bradu prema gore i zabacite glavu na ledja.  Zategnite vrat što više. Donju usnu podignite da predje preko gornje. Ovo radite dok udišete vazduh. U ovom položaju zadržite nekoliko sekundi glavu. Kad počnete da izdišete vazduh, ponovo spustite glavu i priljubite bradu na grudi.

4. Dok vam je brada na grudima polako okrećite glavu nalevo, pa nadesno  ne odvajajući bradu od grudi, tako da pritiskate  grudi bočnim stranama brade. Na ovaj način se vrši odlična masaža štitne žlezde.

5. Ponovo radite kao pod tačkom 1, 2,3,4. Glava se podiže sa udahom vazduha i spušta sa izdahom. I tako u krug (deset puta).

Vezba može da se radi u sedećem ili stojećem položaju. Treba je raditi redovno i često, jer dovodi do poboljšanja stanja štitne žlezde.Posebno je korisna kod hipotireoze.

Kao i kod drugih Tibetanskih vežbi, važna je i psihološka komponenta vežbe. Vežbu radite sa ljubavlju prema svom organizmu i oboleloj štitnoj žlezdi.