ZA BODROST I KONCENTRACIJU KORISTITE PLAVU SVETLOST

Švedski naučnici sa univerziteta Mid Sveden utvrdili su da svetlost plave boje aktivira pamćenje, poboljšava koncentraciju i pojačava reakcije organizma. Ona snažno deluje na organizam, pojačavajući odredjene biološke funkcije. Zato se plava svetlost sve češće koristi za lečenje raznih bolesti.

U bolnici pri Hajtelberškom Univerzitetu u Nemačkoj, plava svetlost se koristi za ublažavanje bolova. Koriste je i stomatolozi: izlaganje usne duplje delovanju plave svetlosti tokom samo dva minuta uništava bakterije koje izazivaju neprijatni zadah. Plava svetlost pozitivno  utiče na stimulaciju sinteze energije na ćelijskom nivou, smanjenje viskoznosti krvi, povećanje mikro- i makrocirkulacije, jačanje zidova krvnih sudova, regeneraciju ćelija….

Plava svetlost deluje na organizam kao snažan i istovremeno bezazlen stimulans. Naučnici upozoravaju da je treba koristiti samo tokom dana, a nikako noću, jer negativno utiče na san. To je stoga što smanjuje produkciju melatonina, „hormona sna“, koji se luči noću.  Zato  uveče, pred spavanje, treba isključiti sve uredjaje koji se nalaze u spavaćoj sobi i emituju ovu svetlost, a tu spadaju televizori, kompjuteri, muzički stubovi.

Plava svetlost

Plava svetlost

foto: http://auto.tsn.ua