KAKO DA IZBACITE IZ SEBE NEGATIVNE EMOCIJE

Psiholog Larisa Vujmina predlaže nam kako da se oslobodimo negativnih emocija, nastalih usled stresa.

Ona kaže:

-Po mom mišljenju, najjednostavniji i najefikasniji način da se oslobodite negativnih emocija je da ih propustite kroz svoje telo i potrošite u fizičkoj aktivnosti , i to  u 4 etape:

1. Upitajte se: Šta ja sada osećam? (na ovaj način uključujemo našu svest i izbegavamo automatsku reakciju). Odgovarate sebi: “BES!”  (na primer)

2. Upitajte se: Gde se u mom telu skoncentrisala ova emocija? Odmah ćete znati gde je, odnosno, koji organ vam je pogodjen. ( osetićete na primer: glavobolja, težina u grudima, stezanje u grlu itd…)

3 . Ako ste sami u  ovom trenutku , da bi ste izbacili iz sebe tu emociju, odmah počnite intenzivno da radite nešto fizički: skačite, pravite čučnjeve, trčite u mestu… uradite sve što vam padne na pamet, energično, da osetite vrućinu u organizmu.

3a. Ako ste u kancelariji ili na javnom mestu idite u toalet i tamo trčite u mestu, pravite čučnjeve itd…

4.) A zatim počnite da dišete duboko. Dok tako dišete osetićete kao minimum olakšanje. Skoncentrišite se na organ koji vam je bio pogodjen negativnom emocijom i  zapazite promenu njegovog stanja.  Znaćete da ste  izbacili iz svog organizma razornu emociju.

Pojedini psiholozi savetuju pisanje dnevnika, izlivanje negativnih emocija na papiru, to je korisno, ali ja smatram da je nedovoljno. Potrebno je više akcije.

Dr Larisa psiholog

Dr.Larisa Vujmina, psiholog