KAKO DA NADJETE SNAGU I POBEDITE TEŠKU BOLEST – SAVETI PSIHOLOGA

 

Psiholog Dr Olga Rožkova mnogo godina radi sa onkološkim pacijentima. Ona kaže: – Pobedjuju ljudi  koji odbijaju da se pomire  sa bolešću, koji nastavljaju da se bore za sebe i za svoj život, uprkos svim teškoćama. Nema bezizlaznih situacija, to ćemo shvatiti kad odbacimo slabost i  plašljivost.

-Vaša dijagnoza znači pre svega da morate iz korena da promenite svoj život. Bez odlaganja, počnite odmah.

-Da biste se izborili sa bolešću, morate čvrsto da verujete u uspeh. U to da je bolest samo jedna neprijatna epizoda u vašem životu, i da će se sve srećno završiti.Pozitivan stav je ono, što vam je potrebno da pobedite bolest. Utvrdjeno je da loše raspoloženje proizvodi hormone stresa. Oni otežavaju rad ćelija našeg imuniteta, koji se bore sa tumorom.

-Sastavite spisak ciljeva koje treba da ostvarite, da bi sebi ulepšali život. Setite se svega što ste hteli da učinite za sebe, a niste imali vremena ili snage za to. Napravite spisak knjiga koje želite da pročitate, filmova koje hoćete da odgledate i odmah krenite sa realizacijom planova. Koristite svaki slobodan trenutak. Život će vam biti ispunjen prijatnim aktivnostima za vreme i nakon lečenja.

-Svaki organizam je jedinstven, zato se ne obazirite na tudja negativna iskustva. Ne slušajte tragične priče o ljudima koji su podlegli bolesti. Zaštitite se od negativnih informacija, vodite brigu o vašem mentalnom stanju. Zapamtite, vi ste odgovorni za vaše raspoloženje i vaše zdravlje. Puno toga zavisi isključivo od vas.

-Pomozite sebi da nadjete svoj duševni mir. Pomoći će vam načelo  „biti ovde i sada“ .U svakoj situaciji, čak i onoj najtežoj, tražite i pronadjite nešto dobro, interesantno, optimističko. Glavna je vaša želja da to otkrijete. Dok ležite u bolničkom krevetu  pažljivo posmatrajte, na primer, buket cveća na stolu, milujte pogledom svaki cvet, svaki list i upijajte njihovu prekrasnu energiju. Ili, kad pogledate kroz prozor na ulicu,  ne obraćajte pažnju na loše vreme ili gužvu. Naprotiv, u svemu oko sebe tražite nešto što će vas zainteresovati i pružiti vam radost.Punite ovom energijom svoje baterije.

-Svako veče, pred spavanje, pronadjite 5 stvari za koje možete reći ,,HVALA,, proteklom danu. U početku će vam biti teško da ih otkrijete. Ali, sa svakim novim danom ottkrivaćete sve više takvih, pozitivnih stvari i uvidećete da je u vašem životu mnogo više lepog, nego lošeg.

-Psiholozi su razradili ceo sistem vežbi za relaksaciju i  dokazali njihovu efektivnost u lečenju teških bolesti.Evo jedne od njih:

Lezite tako, da vam bude udobno. Na nekom tihom mestu, gde vas niko neće ometati.

1.Opustite se, zatvorite oči, u mislima predjite po celom telu i osetite kako vam se opuštaju mišići ruku, nogu, ledja, vrata, lica.

2.Zamislite svoju bolest u vidu neke mrlje ili ružne bube, itd. Zatim zamislite kako se ogromna armija vaših belih krvnih zrnaca obračunava sa njom. Zamišljajte kako je uništavaju onako slabu i bespomoćnu. Osetite radost pobede. Zamišljajte kakose  mrtve ćelije vašeg tumora eliminišu iz vašeg organizma.

3.Sledeća slika. Zamislite sebe na nekom prijatnom mestu, na obali mora ili u prekrasnoj kući u šumi. Zamislite sebe kako ste tu, potpuno zdravi i puni snage. Pobedili ste bolest, uživate u prirodi, berete cveće ili se sunčate na plaži, lepo vam je i prijatno.Ostanite u tom raspoloženju što duže možete, uživajte u njemu.

Istraživanja i statistički podaci govore  da ovakve vežbe odlično pomažu, ako ih radite svaki dan. Zapamtite da je sve u vašim rukama. Lekari će vam pomoći, ali samo od vas i vaše želje da se borite zavisi uspeh lečenja.