KAKO DA POBEDITE LOŠE RASPOLOŽENJE – SAVETI PSIHOLOGA

 

Kad vas obuzmu tužne misli i loše raspoloženje, psiholog Ekaterina Manukovska savetuje:

1.-Privremeno odložite poslove koje MORATE da obavite. Razmislite šta biste ŽELELI da radite i odmah krenite u akciju. Odložene poslove obavicete kasnije, kad povratite dobro raspoloženje.

2.-Izmenite prostor oko sebe, prolepšajte ga! Skoncentrišite se na to, da kao dizajner složite predmete na svom radnom stolu ili u sobi, da pospremite svoj stan. To uvek pomaže. Dok radite, uživajte ulepšavajući prostor oko sebe. Tako ćete najlakše promeniti tok svojih depresivnih misli.

3.- U svakome od nas krije se velika potreba za stvaralaštvom. Kreativno izlijte ono što vam se krije u duši. Odaberite način kako ćete to uraditi. Jedni će se latiti ručnog rada, veza, heklanja, platenja, a drugi će se okrenuti muzici ili slikanju. Uzmite četkicu u ruke i crtajte. Kako ovo funkcioniše? Loše raspoloženje nas često obuzima zbog činjenice da smo zaboravili sami sebe. Kreativnost nam pomaže da se izrazimo, da izlijemo iz sebe ono što je najlepše.

-Osećate želju da se isplačete i potonete u samosažaljenje. Ne borite se sa ovom željom, jer, što se više borite – postajaće sve jača. Pobedite samosažaljenje na jedan od dva sledeća načina:

prvi način

Transformišite ga u bes, upravljen na predmete (izboksujte jastuk) ili na sredjivanje stana ( tačka 2.). U svakom slučaju bes mnogo brže prolazi.

drugi način

Pogledajte na sebe sa strane. Zamislite sebe kao posmatrača, kao osobu koja gleda svoju tugu i samosažaljenje na tv ekranu. Vi ste gledalac, a ne učesnik tog šou programa.

4.-Ne okrivljujte sebe i druge.Misli kao što je: “Ja sam za sve kriva!“ -samo produbljuju tugu i pogoršavaju vaše raspoloženje. Pogledajte na sebe sa strane: osoba koja je kriva za sve i kojoj su drugi krivi za nedaće – to niste vi. To je neko drugi.

5. Sve ljude,koji su na neki način vezani sa vašim neraspoloženjem pošaljite u mislima na odmor! Kad već nisu bili tu, uz vas, da vam blagovremeno pruže podršku, da vas spasu, da vam pomognu, da vas oraspolože, neka idu hitno što dalje. Za vas, oni su, do daljnjeg,  na putovanju, na nekim dalekim ostrvima. Ne očekujete njihovu pomoć, poželite im lep odmor! Osećaćete se lakše.

6.Vratite se u stvarnost. Zaustavite tok svojih tužnih misli, pa pedantno i lagano opišite sve što IMATE. A  imate mnogo toga. Nabrajajte: ruke, noge, telo, odeću na sebi, krov nad glavom, muža i decu (ako ih imate), rodjake i prijatelje, susede… Nabrojte sve šta umete da radite.Ništa ne ocenjujte i ne procenjujte, samo nabrajajte šta imate. Takodje opišite šta vaše telo sad oseća. Da li drhti, da li je napeto, da li je opušteno? Detaljno opišite.

Kako ovo radi? Vraća nas u stvarnost, pokazuje nam da imamo puno toga, počevši od sebe, da imamo čvrstu podlogu, da imamo na šta da se oslonimo, o šta da se odupremo da bismo krenuli napred ili naviše.

Psiholog Ekaterina Manukovska kaže: -To je moj omiljeni recept za samopomoć pacijentima, kada im je u duši tuga, zabrinutost, krivica, ili osećanje uvredjenosti. Mojim pacijentima ovo uvek pomaže.

7. Zahvalnost.To je izuzetan po jednostavnosti i efikasnosti psihološko-duhovni instrument.  Nakon što ste nabrojali šta sve imate, treba da se svime zahvalite. Dakle, zahvaljujemo se roditeljima, znajući da bez njih ne bi bilo ni nas. Zahvaljujemo se suncu i nebu što nam ulepšavaju život. Zahvaljujemo se što živimo u vreme mira, a ne rata itd.Zahvaljujemo se što dišemo… Radujmo se onom što već imamo, i ne budimo nezadovoljni zbog onog što nemamo.

Sve bolesti u našem životu, od depresije do raka počinju zbog nezadovoljstva onim što imamo u tom trenutku.Drugim rečima – od nezadovoljstva sobom i lošeg raspoloženja.Da biste to sprečili, predlažem vam da otkrivate i uništavate i najmanje klice nezadovoljstva samim sobom. Iščupajte korov koji preti da uništi cveće u vašem vrtu.

Birajte sami svoje misli, odaberite uvek samo najlepše i najbolje. Ne dozvolite da vas obuzimaju štetne misli i da vam gospodare.