POSTANITE DUHOVNO JAČI I BRŽE OZDRAVITE– pravila prof.K. Nišija

 Čuveni japanski iscelitelj, profesor K.Niši daje nam u 6 koraka savet kako da duhovno ojačamo i pobedimo bolest.

1.Ne bežite od straha!

Suočite se sa svojim strahom. Zamislite najgori scenario onoga što vam se može dogoditi. A zatim ga proživljavajte u svom umu što je više moguće. Preživećete vrlo neprijatne trenutke, ali ćete se zauvek osloboditi od straha.

Niši kaže:

-Kada sam shvatilo da se plašim moje bolesti, da zbog nje moram umreti, pomislio sam: ako to mora da se dogodi, zašto da ne zamislitim kako bi to bilo?Zamišljao sam kako postajem sve slabiji, kako imam jake bolove, kako umirem, a moji roditelji plaču nadamnom. Dok sam to zamišljao, plakao sam od užasa i tuge, jecao sam i vrištao od očajanja. Kad sam se smirio,  shvatio sam da je moj strah nestao. Ja sam već “ umro “ u svom umu – i time sam postao slobodan od straha od smrti. Oslobođeni od straha od smrti , postao sam duhovno jači. Jaki duh mi je pomogao da se nosim sa svojom bolešću i da na više decenija produžim svoj život.

2.Ne trošite snagu na samosažaljenje!

Samosažaljenje i  ogorčenost na život će nas iscrpeti i opustošiti, a apsolutno ništa nam neće dati u zamenu . Odbacimo ih zauvek, jer nas oni teraju da se krećemo po zatvorenom krugu, da se stalno vraćamo na jedne iste gorke misli i ne dopuštaju nam da se probijemo do svetlosti, slobode, nade i optimizma.

Niši kaže:

-Kada sam bio bolestan, često sam žalio samog sebe.I svaki put mi je to samosažaljenje odnosilo snagu. Nije mi donosilo olakšanje, nego me je, naprotiv, teralo da se mučim još više. Shvatio sam da je samosažaljenje  uzaludan gubitak snage i energije. A snaga i energija nam  itekako trebaju za oporavak!

3. Ne živite u prošlosti!
Ozlojedjenost  na život  zbog dodadjaja iz  prošlosti, ljutnja i žaljenje nam takodje troše energiju i sprečavaju nas da ozdravimo. Da bi mogli da se promenimo, da počnemo novi život bez bolesti, moramo da se oslobodimo od tereta prošlosti. Ne može se živeti sa žaljenjem što je nekadašnja sreća  izgubljena. To oduzima snagu i sprečava budjenje nade u bolju buduđnost.

 Niši kaže:

-Bio sam ogorčen na sudbinu i žalio sam za srećnim detinjstvom koje je nepovratno prošlo , sve dok nisam shvatio da na taj način samo pogoršavam svoje stanje i da približavam svoj kraj.

4.Živite za sadašnjost!

Napravite zbirku lepih uspomena i vraćajte se na njih, ali nikad ne žalite što su prošle. Te lepe stvari su se dogodile i ostale su zauvek sa vama. Prošlost je ostala iza nas, ne trudite se da je vratite, jer nećete uspeti. Nikada nije kasno početi sve ispočetka . Živite za današnji dan.

 5.Naučite da praštate!

Osoba koja nosi u sebi ogorčenost i brojna nezadovoljstva nikada ne može biti zdrava. Ne budite zlopamtilo, ne tražite krivce, ne mrzite neprijatelje, ne planirajte osvetu. Ne nosite tužne i zle misli u sebi.

Niši kaže:

– Oprostite svima koji su vas povredili. Opraštanje je definitivno odbacivanje  tužnih uspomena, boli, ogorčenosti, rastanak sa svime što je bilo loše i nepoželjno u našem životu.

6.Naučite da vidite lepo i dobro u životu oko vas, a ne loše!

Pravite nove planove, maštajte o lepim stvarima, koje vas pune radošću, Bićete zdravi!!!

Katsuzo-nishi-portrait

Profesor K.Niši