RECEPTI Dr LEBEDEVE ZA OPORAVAK OČIJU I BOLJI VID

Doktorka Margareta Lebedeva, glavni oftalmolog iz Naučno istraživačkog instituta za očne bolesti u okviru Ruske akademije nauka, daje sledeći recept za oporavak očiju i sprečavanje propadanja mrežnjače:

– Vrlo dobro su se pokazale kapi izrađene od čistog prirodnog meda. U tom medu ne treba da bude ni malo običnog šećera. Treba izmešati med sa destilovanom vodom u odnosu u 1:3.  Mešavinu vode i meda držite u frižideru. Stavljajte u oči po 2-3 kapi u svako oko ujutro i uveče. Ovo bi trebalo da radite redovno, godinu dana  bez prekida.

– Od narodnih lekova za glaukom preporučujem da popijete dva puta dnevno, u podne i uveče po 0,2 grama mumijo ( prirodna biološki aktivna smola – kod nas se može nabaviti Altajski mumijo). Kurs lečenja je 20 dana.

Doktorka dalje savetuje:

-Za vid je veoma važan vitamin A. Kada ga nema dovoljno, čovek ima teškoće u prilagođavanju na svetlost nakon mraka i obrnuto, na tamu nakon svetlo. Vitamin B, posebno  B2-riboflavin, takođe je vrlo važano za zdravlje očiju i reagovanje na svetlost.. Kalcijum je potreban za tečnosti u oku, belančevine – za regeneraciju očnog tkiva. Lutein takodje regeneriše očno tkivo. Ipak, najvažnije mesto pripada vitaminu C, koja se koncentriše u sočivu zdravog oka.

-Dotok krvi u mrežnjaču poboljšavaju borovnice. Treba ih jesti svaki dan, a takodje i svežu šargarepu i buter – bar 15-20 grama. Buter sadrži vitamin A. Takodje treba svakodnevno jesti peršun, – od korena do lišća.

-Obavezno treba jesti crveno-narančasto povrće i bobičasto voće:  paprike, paradajz, jagode, pomorandže, limun, mandarine, koji utiču na  poboljšanje cirkulacije u očima.

-Veoma je korisna i kopriva, kako sveža u salatama i čorbama, tako i suva – u čajevima.