RECEPTI ZA SPREČAVANJE PROPADANJA MREŽNJAČE OKA

1. Ulje od karanfilića

 Karanfilić je snažan antioksidans, koji utiče na sprečavanje propadanja mrežnjače. Nabavite etarsko ulje karanfilića i dodajte po 2 kapi u šolju čaja od nane. Pijte dnevno najviše 4 šolje ovog čaja.

2.Lutein i zeaksantin

Ova korisna jedinjenja – karotenoidi, ako se unose u organizam u dovoljnoj meri, za više od 50% snižavaju opasnost od propadanja mrežnjače. Oni štite oči od štetnog ultraljubičastog spektra zračenja.Osim toga, oni djeluju kao snažni antioksidansi. Sadrže se u tamno zelenom povrću spanaću, kupusu, kelju, kelerabi, prokelju,bundevi, rotkvi itd. U 100 grama spanaća ima 12 miligrama luteina. Žumance jajeta takodje sadrži lutein i zeaksantin, pa svakog dana treba pojesti po jedno jaje.

2. Kapi od meda i soka aloje

Kafenu kašičicu prirodnog meda izmešajte sa 4 kašičice soka koji ste iscedili iz lišća kaktusa aloje. Ovaj kaktus u saksiji može se kupiti na pijaci.Treba kapati u oko po 3 kapi 3 puta dnevno. Ova mešavina poboljšava metabolizam oka, hraneći očno tkivo korisnim materijama.

3. Kapi propolisa, rastvorenog u vodi

Ove kapi se mogu nabaviti kod pčelara i u apotekama. Kapati u oči  po 3 kapi 3 puta dnevno.

4. Jedite kikiriki

Utvrdjeno je da kikiriki doprinosi sprečavanju propadanja mrežnjače

5. Ginko biloba

Ekstrakt ginko bilobe regeneriše oštećenu mrežnjaču i poboljšava vid.

6. Čišćenje krvnih sudova

Da biste  poboljšali ishranjenost očiju krvlju, koristite  recepte za čišćenje krvnih sudova  sa našeg sajta – (odeljak – Srce i krvni sudovi ).