SAVET RUSKIH LEKARA: TRENING ZA BEŠIKU

Namenjen je osobama koje stalno muči osećaj da im je bešika nedovoljno ispražnjena, pa  često osećaju potrebu da je prazne.

Ako upražnjavate ovaj trening za bešiku,  možete smanjiti povećanu aktivnost njenih mišića ,“naučiti“ besiku da ,,skladišti,, veće količine mokraće bez izazivanja nekontrolisanog nagona za mokrenjem i povećati vremenski interval izmedju dva odlaska u toalet.

Plan treninga:

-Trening počinje sutra ujutru.
-Konzumirajte svoju optimalnu količinu tečnosti. Nemojte previše piti, ali i ne trpite žedj.

-Napravite plan mokrenja, podelite dan na 6-7 delova. Da prvo mokrenje bude u jutarnjim satuima (vreme buđenja), a poslednje oko 22-23 časa (pre spavanja).Striktno se pridržavajte ovog plana.Vodite precizan dnevnik izvršenja plana.
– Vaš je zadatak da vršite pražnjenje bešike svakih nekoliko sati tijekom dana, osim u vreme spavanja.
– Ako osetite potrebu za mokrenjem unutar utvrdjenih intervala, pokušajte  zadržati mokrenje jakim kontrakcije mišića anusa. U slučaju da niste izdržali, već ste prekršili zadato vreme, idite sledeći put  u WC prema unapred sastavljenom planu, čak iako ste bili pre samo nekoliko minuta. Uspeh lečenja zavisi od  redovnog i pravilnog izvršenja svog plana. Čak i ako ne osećate potrebu u zakazano vrijeme, obavezno pokušajte da mokrite u planirano vreme.

– Obratite posebnu pažnju na činjenicu da  količina mokraće u mokraćnoj bešici ne igra veliku ulogu, važno je da mokrite isključivo u unapred utvrdjenim intervalima.

Ako naiđete na poteškoće u poštovanju zadatog intervala, smanjite interval i trenirajte bešiku da ga strogo poštuje. Znači, ako vam je interval 1 sat, uporno ga ispoštujte, pa ga kroz nedelju dana povećajte za 30 minuta, da bude sat i po. Posle nedelju dana opet  povećavajte interval, i tako stalno, dok ne dostigne dok ne dostigne 2-3 sata.
– Probajte ovu metodu „dvostrukog mokrenja“. To će vam pomoći da u potpunosti ispraznite bešiku. Ostanite da sedite na WC šolji  dok ne osetite da se bešika ispraznila, a zatim se nagnite unapred i istovremeno naglo pritisnite stomak u predelu bešike.Ustanite, ponovo sedite i pokušajte da ponovo ispraznite bešiku.

***

– Praznite bešiku redovno, ne dozvolite da se prepuni, jer će se njeni mišići rastegnuti i oslabiti..

-Ako osetite  nagli poriv za mokrenje, van predvidjenog intervala, sagnite se kao da hoćete da vežete pertle na cipelama. Ovaj pokret smanjuje pritisak tečnosti na bešiku.
– Vežba za mišiće karličnog dna takodje mogu da koriste poboljšanju stanja bešike. Svaki put kad osetite  potrebu za mokrenjem, pokušajte da  zaustaviti ovaj osećaj stežući snažno mišiće karličnog dna. Svaki put kad ih stegnete, pokušajte da ih držite stegnute malo duže. Već kroz 2-3 nedelje osetićete poboljšanje.

Ova vežba utiče da bešika zadrzi veću količinu mokraće, bez izazivanja nekontrolisanog nagona za pražnjenjem.

Lečenje, odnosno trening bešike traje  nekoliko mjeseci. Uspeh lečenja zavisi isključivo od tačnosti i doslednosti u pridržavanju plana mokrenja.