PROLEĆNI UMOR – KAKO DA OBNOVITE ENERGIJU – 8 SAVETA RUSKIH LEKARA

vodopad IvanjickiU proleće priroda se budi, a mi se osećamo bezvoljno, malaksali smo, brzo se zamaramo, stalno smo pospani… Stručnjaci ovo stanje nazivaju: nedostatak vitalne energije ili astenična depresija. Da obnovimo našu snagu pomažu nam sledeći saveti ruskih psihologa i dijetologa.

-VODA VRAĆA ENERGIJU

Svaki kontakt sa vodom obnavlja našu energiju. Zato, ako imate mogućnosti, krenite na bazen. Brzo će vam pomoći redovno plivanje,uz korišćenje saune, kao i  časovi akvabika. Ako nemate mogućnosti za odlazak na bazen, napravite bazen u kući: opustite se u kadi, napunjenoj toplom vodom sa dodatkom morske soli ili čajeva od lekovitog bilja.

Pomaže i  često tuširanje. A  ručno pranje odeće i posudja,  samo lagano i bez naprezanja,  pravi red ne samo u kući, nego i u glavi.

-NE PRETERUJTE SA VITAMINIMA

Kada smo iscrpljeni, pomažu vitamini grupe B i vitamin C. Ali, najgore što možete da uradite je da počnete da pijete udarne količine ovih vitamina. „Teška vitaminska artiljerija“ neće poboljšati vaš imuni sistem, nego će ga, naprotiv, blokirati.

Stoga krenite sa malim dozama vitamina, a takodje uključite u ishranu sveže voće i povrće. Tako ćete lagano pokrenuti mehanizam obnove energije- tvrdi doktor medicinskih nauka, psihijatar, profesor M.Vinogradov.

-VEŽBE – SAMO LAGANE

Za obnavljanje energije neophodno je kretanje. Ali, i tu treba biti umeren. uz plivanje, najbolje je hodanje i  lagani džoging. Dobra je i vožnja bicikla, u prirodi ili na trenažeru. Sa vežbama opterećenja budite vrlo oprezni. Učinićete sebi lošu uslugu ako zamor pokušavate da otklonite velikim fizičkim naporima.

-POSEBAN REŽIM ISHRANE

Ublažavanje prolećnog umora prelaskom na jaku hranu je – opasno! Dijetolog Igor Judin tvrdi: da biste imali dovoljno energije u toku celog dana, belančevine,masti i  ugljeni hidrati i treba da budu zastupljeni u ishrani u odredjenim proporcijama. Podelite tanjir na tri dela. U prvom delu treba da bude sveže povrće (koje sadrži vitamine i vlaknaste materije), u drugom delu izvori belančevina ( piletina, riba, mladi sir, govedina), u trećem ugljeni hidrati ( musli, hleb, testenine, krompir).

Ako se pridržavate ovog principa  imaćete pravilnu ihranu protiv prolećnog zamora: dovoljno kaloričnu i bogatu vitaminima, koja dajepotrebnu  energiju.

-OGLEDALO TAKODJE POMAŽE

Jedna od metoda psihološkog treninga je: gledajte se u ogledalu! Okačite u kući veliko ogledalo, na kome možete videti celu svoju figuru, pa što češće posmatrajte sebe, svoje pokrete, izraze lica. Ova tehnika će vam pomoći da sagledate sebe „sa strane“.  „Popravićete“ kontakt sa samim sobom. Bolje ćete razumeti sebe. Što više upoznate i zavolite sebe, tim više ćete povećati dotok neophodne unutrašnje energije.

-OBOGATITE SE NOVIM UTISCIMA

Da bise brže oslobodili „sopstvene energetske krize“ počastite svoj mozak  novim, lepim utiscima i „intelektualnim poslasticama“. Tu spada uživanje u dobroj knjizi, slušanje omiljene muzike, odlazak na koncert, u pozorište… Pozitivne emocije su pravi lek protiv depresije i moćni izvor energije.

-MINI ODMOR

Stručnjaci se slažu da ništa ne oduzima snagu tako, kao životna monotonija.Ako osećate umor od svakodnevnog radnog tempa, idite na odmor.  Psiholozi tvrde da je više kraćih odmora ( po nedelju dana) tokom godine, korisnije od jednog, dugog odmora.

-KAKO UŠTEDETI ENERGIJU

Psihijatar Oleg Smirnov smatra da najveći deo svoje energije razbacujemo, jer loše upravljamo svojim vremenom. On savetuje:

Planirajte svaki dan pojedinačno. Danas uradite samo ono, što je bitno za današnji dan. Ne trošite energiju brinući se unapred i  razmišljajući  o stvarima koje treba da se dogode sledeće nedelje.

Ne započinjite da radite odjednom po deset stvari.Poredjajte ih po stepenu njihove važnosti i strogo poštujte taj  raspored.